زمانی که از مدیریت زنجیره تأمین صحبت می کنیم، در واقع به توسعه محصول، تهیه مواد، تولید کالاهای با کیفیت و لجستیک محصول می پردازیم. زنجیره تامین (supply chain) می تواند قلب تپنده یک صنعت باشد و در مقیاس های مختلف، تاثیر شگرفی را بر زندگی انسان ها بگذارد. اگرچه مدیریت زنجیره تامین در چند دهه گذشته پیشرفت های بسیار زیادی را تجربه کرده است اما بسیاری از برند ها و شرکت های بزرگ، با مشکلات متعددی در بخش های مختلف زنجیره تامین روبرو هستند. در این مقاله به بررسی برخی از رایج ترین مشکلات این زنجیره خواهیم پرداخت.
بهمنظور بهکارگیری فناوریهای مختلف در مدیریت زنجیره تأمین باید شناخت کافی از مشکلات این زنجیره داشته باشیم.
یکی از تصمیمات استراتژیک در زنجیره تأمین طراحی شبکه توزیع در زنجیره میباشد که تأثیر فراوانی بر هزینهها و همچنین سطح ر رضایتمندی مشتریان دارد. طراحی شبکه توزیع شامل تعیین تعداد و موقعیت تسهیلات و همچنین چگونگی تخصیص مشتریان در شبکه و تعیین میزان حمل کالاهای مختلف از مبد های گوناگون به مقاصد متفاوت در شبکه توزیع بهگونهای است که تقاضای تمامی مشتریان با کمترین هزینه و با توجه به محدودیتهای موجود، برآورده گردد.
شاید این امر در ابتدا ساده به نظر می رسد اما چالش های بسیار زیادی در این راه وجود دارد. مشتریان استاندارد های مختلفی دارند و تولید کنندگان باید همیشه خود را با نیازهای مشتری تطبیق بدهند.
ارائه خدمات منحصر به فرد به هر مشتری، می تواند مدیریت زنجیره تامین را در چالش های بسیار زیادی بیندازد . کمپانی هایی که در این زمینه سرآمد هستند، در واقع توانسته اند با بهره گیری از نبوغ خود و فناوری های جدید، روش هایی را پیدا کنند تا بتوانند با صرف کمترین هزینه و وقت، به این نیاز های متفاوت پاسخ دهند.
شامل مسائلی پیرامون کنترل عامل متمرکز، غیرمتمرکز و عامل مشترک، طرح تحویل که شامل حملونقل مستقیم، حملونقل نقطهای، تحویل مستقیم به انبار، حلقه بسته حملونقل و شکل حملونقل است.
ترکیب همه فرآیندها از طریق زنجیره تأمین بهمنظور تسهیم اطلاعات باارزش که شامل پیشبینیها، موجودی، حملونقل و همکاری بالقوه است.
کنترل موجودی کالا و مواد اولیه در انبار دغدغه همیشگی مدیران میباشد؛ چراکه انبار بهعنوان واسطه بخشهای مختلفی چون تدارکات، تولید و فروش نقش مؤثری در ادامهی فعالیت و پویایی مؤسسات بازی میکند و از سویی دیگر بخش عظیمی از دارایی موسسه (موجودی کالا و محصولات) در آن ذخیره میگردد.
تشریح شیوههایی برای تبادل وجوه در سرتاسر موجودیت زنجیره تأمین و همچنین تهیه و تنظیم شرایط پرداخت.
حل این مشکلات با مدلهای موجود در زمان معقول تقریباً قابلحل نیست.
به دلیل تغییرات مداوم بازار، مدیریت بحران پارامتری مهم در بقا و موفقیت یک مجموعه به شمار می رود. این امر خود را در بخش زنجیره تامین بیش از سایر بخش ها نشان می دهد. در مدیریت بحران، تغییرات ناخواسته می توانند از منابع مختلفی سرچشمه بگیرند.
به عنوان مثال، تغییر تقاضای مصرف کننده، برنامه های سیاسی کشورها، منابع جهانی، بیماری ها و سایر عوامل انسانی و طبیعی که می توانند به نوبه خود زنجیره را دستخوش تغییرات ناخواسته کنند. سیل و بسته شدن جاده ها، ربوده شدن کشتی ها و یا اعتصابات کارگری در هر گوشه از این جهان ممکن است مشکلات عمده ای را در عملیات زنجیره تامین به وجود آورد و مدیریت بحران باید بتواند آن ها را به نحو احسنت هدایت کند.
راه حل ابتدایی و اساسی در این راستا، تکیه بر یک برنامه مدیریت بحران آماده میباشد.
شما باید بر اساس نوع خدمات، توانمندی ها، منابع مالی و انسانی و همچنین ویژگی های شرکت خود، یک برنامه مدیریت بحران طرح ریزی کنید. بر اساس این برنامه و در صورت بروز تغییرات پیش بینی نشده، مجموعه می تواند با حداقل ضرر چرخه را تکمیل کند. بهتر است این برنامه با همکاری مدیریت لجستیک و نرم افزار های مخصوص چنین شرایطی، طرح ریزی کنید.
چرخه تامین یک موجود زنده میباشد که نیاز به مراقبت دارد. از آنجایی که تعاملات انسانی یکی از پایه های اساسی این چرخه است، عدم داشتن ارتباطات شفاف می تواند مشکلات مختلفی را برای زنجیره به وجود آورد. همیشه با تامین کنندگان و سایر شرکا، یک رابطه سالم و هماهنگ ایجاد کنید. با این کار شما قادر خواهید بود محصولاتی با کیفیت و با استاندارد بالا را در زمان مشخص، در اختیار مشتریان خود قرار دهید و پیشرفت کنید.
نیروی کار وزنه مهمی در زنجیره تامین میباشد. عدم استفاده از نیروی کار فعال و هدایت نکردن آن ها، می تواند اختلالات کوچیک و بزرگی را در این زنجیره به وجود آورد. این در حالی است که امروزه، پیدا کردن افراد علاقه مند و با انگیزه و داشتن پرسنل واجد شرایط به یک چالش تبدیل شده است.
پرسنل استخدام شده در این زمینه باید درک درستی از وظایف و مسئولیت های خود در چرخه داشته باشند. شما می توانید با ایجاد یک فرهنگ سازمانی، استخدام بر اساس استاندارد های مشخص و همچنین ارتقای سطح کارمندان موفق، بسیاری از مشکلات ناشی از نیروی کار و پرسنل را کنترل نمایید.
تهیه مواد اولیه ممکن است آسان باشد، اما تحویل به موقع آن ها چالشی دیگر است. تاخیر های پیش بینی نشده خارج از سازمان می تواند زمان بندی سایر بخش های زنجیره را دستخوش تغییرات کند. یکی از راه حل کلیدی در این راستا، ذخیره کالا است.
از طریق یک سیستم انبارداری کارآمد، شما می توانید حتی با وجود مشکلات در تاخیر مواد، آنچه که در انبار است را جایگزین کنید و در چارچوب زمان بندی شده، حرکت کنید. با این کار، جلوی تاخیرات دومینویی را در زنجیره تامین گرفته و خسارات را به حداقل خواهید رساند.