تکنولوژی IOT کاربرد بسیار زیادی در برنامه های مهم در بخش بهداشت و درمان دارد (IoT-based medical technology)به طوری که امکان استفاده از تلفن همراه باقابلیت حسگر RFID بهعنوان یک پلت فرم برای نظارت بر پارامترهای پزشک و همچنین تحویل دارو مورد استفاده قرار میگیرد.
در این حوزه مزایای بسیار زیادی در پیشگیری و نظارت آسان دیده می شود و بنابراین تأثیر اساسی در نظام اجتماعی ما دارد و در مرحله دوم در صورت بروز حوادث و نیاز برای تشخیص به کار برده می شود.
دستگاه های شناسایی بیسیم میتوانند منجر به ذخیره پرونده سلامت و رکوردها مورداستفاده قرار گیرند که میتواند زندگی بیمار را در شرایط اضطراری نجات دهد بهویژه برای افراد با بیماریهای خاص(مثل سرطان, دیابت،، آلزایمر و… ) و همچنین دستگاه های پیچیده ی پزشکی مانند ضربانساز قلب، استنت، تعویض مفصل و پیوند عضو ممکن است بهطور خودکار قادر به برقراری ارتباط با خود بیمار می باشند.
از وسایلی که در داخل بدن انسان استفاده می شود انتظار میرود که بتوانند شبکه هایی در بدن تشکیل بدهند و آنها را با درمان پزشکان، خدمات اورژانس، برقراری ارتباط و مراقبت از افراد مسن هماهنگ کنند.
بهعنوانمثال دستگاه نشان دادن وضعیت فعلی داخلی بدن به صورت کاملاً خودکار و وسیله ی اندازهگیری سایز قلب انسان ساختهشده است ودرزمانی که نیاز به شوک با دستگاه شوک برقی می باشد میتواند بهصورت خودکار تصمیمگیری کند و همچنین یک پزشک میتواند وضعیت بیمار خود را پیگیری کند.
استفاده از اینترنت اشیا (IOT) می تواند مزایای بسیار زیادی را برای پزشکان ، بیماران و به طور کلی عموم جامعه ایجاد کند . چرا که دقت اندازه گیری و سرعت عمل سیستم های هوشمند و رایانه ها هزاران بار بیشتر از انسان ها است . با به کار گیری تکنولوژی در پزشکی می توان تا حد بسیار زیادی به کاهش هزینه های درمان و آمار مرگ و میر کمک کرد. موارد زیر از جمله محاسن اینترنت اشیا (IOT) در پزشکی است .
در کوتاه ترین زمان ممکن علائم حیاتی بیمار تشخیص داده می شود و نیروهای امدادی از این امر مطلع می شوند . علاوه بر این در موارد دیگر نیز پزشکان می توانند از راه دور بیمارانی را که از بیمارستان مرخص شده را برای مدت کوتاهی به طور آنلاین تحت نظر داشته باشند تا به بهبودی کامل برسند.
دقت وسایل الکترونیکی ۱۰۰ ها برابر بیش تر از انسان هاست . با به کار گیری تکنولوژی در صنعت پزشکی ، درمان و سلامت میتوان از خطاهای انسانی زیادی جلوگیری کرد . می خواهد این امر مربوط به سنجش علائم و پارامتر های سلامت فرد باشد ، می خواهد مربوط به سوابق درمانی و نتایج آزمایشاتی باشد که در کارت سلامت او درج شده است .
اما با تمام خوبی هایی که IOMT برای ما ایجاد کرده است ، چالش هایی نیز وجود دارد که از پیشرفت اینترنت اشیا (IOT)در پزشکی جلوگیری می کند . و شاید حتی ارزش آن را کاهش بدهد . تعصب پزشکان سنتی ، امنیت و عدم وجود پروتکل های یک پارچه تنها بخشی از این چالش ها هستند که به در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم .
شاید بتوان گفت یکی از عمده مشکلاتی که بر سر راه اینترنت اشیا در پزشکی وجود دارد ، تعصب بسیاری از پزشکان به روش های سنتی و قدیمی است . “عدم فرهنگ سازی مناسب” ، “ترس از کار با تکنولوژی” و عوامل دیگر باعث شده است پزشکان سنتی با IOMT مخالفت کرده و همچنان روش های کاغذی و سنتی را به روش های جدید ترجیه بدهند .
مشکل دیگری که وجود دارد این است که پروتکل و بستر یکپارچه و یکسانی در فضای اینترنت وجود ندارد که تمامی قطعات و سنسور های سنجش علائم سلامت به آن متصل بشوند و به طور هماهنگ با یکدیگر فعالیت کنند . طبق آمار بیش از ۱۰۰ کمپانی در جهان وجود دارد که هرکدام با سیستم عامل و رابط کاربری متفاوت این قطعات را تولید می کنند و در اختیار مشتریان قرار می دهند . از آن سو تا بر طرف شدن این مشکل شاید کمی در استفاده از اینترنت اشیا در پزشکی مردد شویم .
مسئله ی بعدی حریم خصوصی بیماران ، اطلاعات و داده های شخصی آنان می باشد . بسیاری از مردم جامعه به راحتی به سیستم های جدید اعتماد نمی کنند . تصور آنان این است که ممکن است با نفوذ به سیستم های ابری و سیستم های هوشمند ، اطلاعات و حریم شخصی آنان در معرض خطر قرار گیرد . بنابراین باید با فرهنگ سازی های صحیح تلاش کرد تا اعتماد عمومی نسبت استفاده از اینترنت اشیا در پزشکی جلب گردد .